Perşembe, Mart 28, 2024

Bitcoin Yorum

Kripto Analiz Haber Altcoin

Bitcoin

Token ihracı için SPK’dan izin alınmalı

Yolsuzlukların önüne geçilmesi için devletlerin denetim ve gözetimi altında olan sermaye piyasaları dijital para ve türevlerine müdahale edemiyor. ABD  başta olmak üzere gelişmiş ülkeler kripto paralar ve dijital paralarla ilgili düzenleme yapamıyor, kontrol altına alamıyor. Kripto paraların ağırlıklı olarak kara paranın aklanması, illegal işlerin finansamanı için kullanılıyor olması gelişmiş ülkeleri rahatsız ediyor.

SEC DEVREYE GİRDİ

Kripto paraların bu kadar popüler olmasından sonra ‘Token’ ismiyle halka arz yöntemiyle para toplanması işlemleri ise tüm hızıyla devam ediyor. ABD SPK’sı olarak bilinen SEC, Ripell arasındaki XRP davası sürüyor. SEC, XRP’yi bir halka arz olarak nitelendiriyor ve bir para toplamı işlemi gerçekleştiği için sermaye piyasası düzenlemeleri kapsamına girdiğini savunuyor.

TOKEN NEDİR?

‘Peki token nedir? Öncelikle bu sorunun yanıtıyla başlamak gerekiyor…

Kripto para birimlerinden birini oluşturan token, bağımsız blok zincir üzerine inşa edilmeyen ve hali hazırda bulunan blok zincire entegre edilerek kullanılan bir değer olarak biliniyor.

Token’lar genellikle borsada halka arz edilen şirketlerin halka arz ile karşılaştırılabilecek bir ICO (“Initial Coin Offering” ya da Türkçesiyle “İlk Koin Arzı”) veya IPO (“Initial Public Offering” ya da Türkçesiyle “İlk Halka Arz”) kitle satışında fon toplamak için kullanılır. ICO durumunda, şirketler blok zincir üzerinden halka açılabilirler.

COİN İLE TOKEN ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Coin ile token arasındaki en temel fark ise coin kriptoloji bilimi kullanılarak şifreleme tekniği ile oluşturulur token ise hali hazırda oluşturulmuş olan bir blok zinciri kullanılarak elde edilir. Coin, zaman içerisinde değerine değer katarak ilerlerken ve coin dijital para çeşidini oluştururken token ise sözleşmenin bir sembolü olarak kabul edilir. Coin çeşitleri işlemlerinin her biri için farklı bir blok zinciri oluşturmak ve kullanmak gerekir. Token çeşitleri ise farklı projeler aracılığıyla üretilir ve ödeme yöntemi olarak da kullanılabilen dijital varlıklar.

İlgini Çekebilir  MicroStrategy, 400 milyon dolarlık Bitcoin alacak

FENERBAHÇE YAPTI, HERKES SIRAYA GİRDİ

Aslında Fenerbahçe tokenı gibi… Fenerbahçe 500 bin tokenı saniyeler içerisinde 30 liradan sattı. 15 milyon gelir sağladı, işlemi gerçekleştiren aracının taahhüdü 175 milyon lira. Tokenlar borsada işleme açıldıktan sonra sert fiyat hareketleri yaşandı. 30 liradan alıp 150 liradan satanlar büyük para kazandı. Tam tersi yüksek fiyattan alanlar da büyük kayıplar yaşadı. Sonuçta bir sermaye piyasası işlemi gerçekleşti. Binlerce yatırımcı bu tokenları aldı sattı.

İlgi yoğun olunca son günlerde ismini bile duymadığımız tokenler internet üzerinden pazarlanıyor, halka arz ediliyor, karşılığında para toplanıyor. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) müdahale etmezse ileride çok daha büyük sorunlar yaşanabilir. Ekonomi yönetiminin bu anlamda acil hareket planı oluşturması gerektiği belirtiliyor.

Bu kriptoyu Kucoin Borsasından almak için Tıklayın

x

Bir yanıt yazın

] }
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com