Perşembe, Nisan 18, 2024

Bitcoin Yorum

Kripto Analiz Haber Altcoin

Bitcoin

Dev siber saldırının arkasındaki çete, tek bir şifre karşılığında 70 milyon dolarlık bitcoin talep etti

Teknoloji dünyasının konuştuğu dev siber saldırıyla ilgili, yeni gelişmeler yaşanıyor. ABD teknoloji şirketi Kaseya’yı hedef alan virüsünün 1 milyon sisteme girdiği iddiaları ortaya atılırken, bu rakamın daha yüksek olduğu belirtiliyor. İsveç’deki Coop süpermarketlerinin 500 şubesi ve Yeni Zelanda’da 11 okulun da aralarında bulunduğu sistemlere zarar veren şirketin, fidye olarak bitcoin talep etmesi dikkat çekti. İki Hollanda teknoloji şirketi de yerel medyada yer alan haberlere göre virüsten etkilendi. Çok sayıda kişi ve şirketin bilgisayarlarına dev bir siber saldırı gerçekleştiren çete, tüm mağdurların kilitlenen dosyalarını açacak bir şifre karşılığında 70 milyon dolar değerinde Bitcoin fidye istedi.

MAĞDURLARIN SAYISI ÇOK DAHA YÜKSEK OLABİLİR

Cuma günü siber güvenlik firması Huntress Labs, tahminen toplam 200 civarında şirketin etkilendiğini açıkladı. “Tedarik zinciri” yoluyla etkisini genişleten saldırının ilk hedefi teknoloji şirketi Kaseya idi, buradan onun yazılımlarını kullanan şirketlere yayıldı.

Kaseya kendi müşterileri arasında etkilenenlerin sayısının 40’ın altında olduğunu söylüyor.

Kaseya CEO’su Fred Voccola Associated Press ajansına mağdurların sayısının muhtemelen binlerle ifade edilebileceğini bunlar arasında dişçi muayenehaneleri ya da kütüphaneler gibi küçük kurumların da bulunabileceğini söyledi.

Dünyanın dört bir yanında yüzlerce belki de binlerce internet teknolojisi kullanıcısı açısından bu fidye saldırısı giderek büyüyen bir baş ağrısı.

BBC’ye konuşan İngiltere’deki Ulusal Siber Güvenlik Merkezi’nin kurucusu Profesör Ciaran Martin “Bu küresel suçun boyutları ve gelişkinlik düzeyi daha önce ya çok az görüldü ya da hiç örneği yok” dedi.

İlgini Çekebilir  ASTR Coin Nedir? Astar Network Binance ’in yeni listelemesi ile Bitcoin düşerken yükseldi Bitcoin Yorum 2024 Coin Grafik

REvil grubu üyelerinin çoğunun Rusya veya eski Sovyetler Birliği ülkelerinden faaliyet gösterdikleri tahmin ediliyor.

Profesör Martin Rusya’yı fidre amaçlı siber saldırıları yapanlara güvenli bir ortam sağlamakla eleştirdi ama Batı’yı da bu çetelere fidye ödemeyi çok kolaylaştırdığı, dolayısıyla teşvik ettiği gerekçesiyle çattı.

BİTCOİN İSTEMELERİNİN SEBEBİ VAR

Uzmanlar grubun fidyeyi Bitcoin olarak istemesine şaşırdı. Çünkü Monero gibi bazı kripto paraların izini sürmek çok daha zor.

Bu ayın başlarında ABD Adalet Bakanlığı Colonial Doğal Gaz Boru hattını kilitleyen DarkSide adlı siber saldırı çetesine ödenen milyonlarca dolar değerindeki bitcoinin izini bulduğunu açıklamıştı.

Elliptic adlı firmanın baş bilim danışmanı olan Tom Robinson BBC’ye REvil grubunun etkilenen bütün sistemleri açacak şifre için 70 milyon dolar karşılığı bitcoin talep etmesine rağmen tek tek şirketlerle daha küçük örneğin 200 bin dolar gibi fidyeler karşılığı şifreyi verme pazarlığı da yürüttüğünü söyledi.

Robinson REvil’in aslında fidyeyi Monero olarak almayı tercih ettiğini ama pratik ve yasal sebeplerle 70 milyon dolar karşılığı Monero bulmanın zor olduğunu da ekledi.

SALDIRILARA KARŞI NASIL ÖNLEMLER ALINIYOR?

Siber güvenlik dünyasının da saldırının etkilerini hafifletmek için attığı adımlar da inanılmaz boyutlarda. Uzmanlar saldırıya karşı ne yapılacağını araştırırken, kamu kurumlarında ya da özel sektörde çalışan siber savunma birimleri etkilenebilecek her yere uyarılar göndermeyi sürdürüyor.

Hafta sonunda tam hız devam eden bu yoğun tempolu çaba olmasa mağdurların sayısı çok daha yüksek olabilirdi.

İlgini Çekebilir  NFT nedir? NFT yapmak, satmak mümkün mü? NFT coin hakkında merak edilenler...

Bu bir tür “iyi korsanların kötü korsanlara karşı zamanla yarıştığı” bir süreç oldu ve uzmanlar “Ne yazık ki son turda REvil bizi geçti” diyorlar.

Bu vaka, internet korsanlarının ne kadar becerikli, ısrarlı ve kararlı olduğunu ve siber güvenlik dünyasının bütün çabalarına rağmen fidye amaçlı virüslere karşı yarışı kaybetmekte olduğumuzu gösterdi.

Canlı kripto para verileri ve tüm kripto para haberleri için tıkla.

Dev siber saldırının arkasındaki çete, tek bir şifre karşılığında 70 milyon dolarlık bitcoin talep ettiDev siber saldırının arkasındaki çete, tek bir şifre karşılığında 70 milyon dolarlık bitcoin talep etti BBC.

Bu kriptoyu Kucoin Borsasından almak için Tıklayın

x

Bir yanıt yazın

] }
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com