Pazar, Nisan 21, 2024

Bitcoin Yorum

Kripto Analiz Haber Altcoin

Altcoin

Düşen Faizler Nedeniyle Stablecoin’ler için Tehlike Çanları Çalıyor

Gelirlerini faizle elde eden stablecoin sağlayıcıları, aşağı çekilen oranlardan muzdarip. Bu durum kullanıcıları nasıl etkileyecek?

Bitcoin (BTC) başta olmak üzere, değeri serbest piyasa dinamikleri ile belirlenen tüm kripto para birimlerindeki fiyat oynaklığı (volatilite), pek çok kullanıcının stablecoin’lere yönelmesine neden oluyor. Fiyatları fiat (itibari) para birimlerine sabitlenen stablecoin’ler, para transferi işlemlerinde sıklıkla kullanılıyor.

Gelirlerini işlem ücretlerinden ve özellikle de faizlerden elde eden stablecoin sağlayıcıları küresel ölçekte düşen faiz oranlarından dolayı sıkıntılı bir sürece girmek üzereler.

1 Nisan tarihinde Muhabbit isimli web sitesinde bir yazı kaleme alan Yiğithan Çipa, ABD’de yaşanan faiz oranlarındaki düşüşün, stablecoin piyasası için önemli bir tehlike oluşturduğunu, bazı stablecoin sağlayıcıların “kepenk indirmek durumunda” kalabileceklerini öne sürdü.

Stablecoin sağlayıcıları faizlerle ayakta kalıyor

Fiyatları geleneksel para birimlerine sabit olan stablecoin’ler, kullanıcılarına değer istikrarı sunmalarının karşılığında işlem ücretleri ya da faizler ile gelir elde ederek ayakta kalıyorlar. 

Kullanıcılarından topladıkları paranın bir kısmını günlük likidite ihtiyacı için ayıran bu sağlayıcılar, geriye kalan meblağı çeşitli finansal enstrümanlarla değerlendirip faiz geliri elde ediyorlar.

Stablecoin hizmeti sunan şirketlerin ne ölçüde faiz geliri elde ettiklerine dair örnek paylaşan Çipa, Temmuz 2019’da ABD Hazine Bonosu oranlarının yüzde 2,5 olduğunu, aynı dönemde yaklaşık 5 milyar dolarlık stablecoin arzının bulunduğunu hatırlattı.

5 milyar dolarlık stablecoin arzının 1 milyar dolarının acil nakit ihtiyacı için ayrıldığını varsayan Çipa, kalan 4 milyar doların, bahsi geçen dönemde aylık 100 milyon dolar faiz getirisi sağladığını hesapladı.

Gelgelelim faiz oranlarının neredeyse sıfır seviyesine inmiş olması stablecoin sağlayıcılarının en önemli gelirlerinin ortadan kalkması anlamına geliyor. Peki bu durumun kullanıcılara yansıması nasıl olacak?

“Negatif faiz uygulanabilir”

Faizlerin ABD’de 0 seviyesine indiği, hatta avro bölgesinde negatif faizlerin söz konusu olduğu hesaba katıldığında, stablecoin sağlayıcılarının radikal önlemler almaları söz konusu.

Tether (USDT) işlemlerinde yüzde 0,1 işlem ücreti alındığını belirten Çipa, Paxos ve TrustToken gibi alternatiflerin işlem ücreti almadıklarını vurguladı.

Yiğithan Çipa, gelirlerin önemli ölçüde azalması neticesinde stablecoin sağlayıcıların “negatif faiz uygulama” yoluna gidebileceklerini öne sürdü. Farklı alanlardan gelir sağlamayı başarabilen firmaların ayakta kalacaklarını savunurken, bazı firmaların ise faaliyetlerini sonlandırma ihtimallerinin olduğunu şu sözlerle dile getirdi:

“[…] Birden fazla iş koluna sahip stablecoin firmaları, bu maliyetleri diğer iş kollarına yükleme kabiliyetine sahip olabilir. […] Zamanla daha yüksek komisyon alabilirler. […] Müşterilerini komisyonlar sebebiyle kaybetmeye başlayan stablecoin firmaları kepenk indirmek zorunda kalabilir.”

Bitcoin’in çakıldığı dönemde stablecoin’ler ayakta kaldı

Blockchain analiz şirketi Coin Metrics, 25 Mart tarihinde yayımladığı analizinde, Bitcoin son yedi yıl içerisindeki en büyük gün içi değer kaybını yaşarken stablecoin’lerin piyasanın kazananları olduğunu ortaya koydu. Coin Metrics verilerine göre stablecoin’lerin pazar payı arttı, spot ve vadeli işlem piyasalarındaki alım-satım marjı büyüdü.

Cointelegraph’ın 16 Mart tarihinde bildirdiği üzere çoğu kripto para biriminin piyasa değeri şubat ayında önemli ölçüde azalsa da, piyasalarda yaşanan çökme stablecoin’lerin değer kazanmasını sağladı.

Cointelegraph

Bu kriptoyu Kucoin Borsasından almak için Tıklayın

x
İlgini Çekebilir  ONT coin nedir? Ontology yorum ve grafiği - Ontology nedir, nasıl alınır?

Bir yanıt yazın

] }
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com