Perşembe, Mart 28, 2024

Bitcoin Yorum

Kripto Analiz Haber Altcoin

AltcoinBitcoin

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kripto Para Çıkartıyor

Türkiye’de kurumsal yapısı güçlü bir finansal sektörün oluşması için enstrüman çeşitliliğine gidilecek, Blockchain tabanlı dijital merkez bankası parası uygulamaya konulacak. 2019-2024 dönemini kapsayan On Birinci Kalkınma Planı’nda yer verilen mali piyasalara ilişkin hedefler arasında kripto para çıkartmak da bulunuyor.

Plan döneminde, İstanbul’un cazip bir küresel finans merkezi olma hedefini destekleyen, kurumsal yapısı güçlü bir finansal sektörün oluşturulması amaçlandı. Bunun için finansal aktörlerin reel sektörün finansmanındaki etkinliği artırılacak ve sektörün sermaye piyasasından ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) gözetimindeki banka dışı finansal kuruluşlardan fon kullanması özendirilecek.

İpotek Finansmanı Kuruluşunun (İFK) ihraç limiti, sermayesinden bağımsız hale getirilecek ve İFK’nin ihraç maliyetlerini azaltmaya yönelik SPK kurul ücreti ve Merkezi Kayıt Kuruluşu Anonim Şirketi saklama ücreti gibi işlem maliyetlerinde indirimler yapılacak. İFK tarafından ihraç edilecek menkul kıymetler, repo gibi likidite sağlama amaçlı işlemlere konu edilebilecek.

  • Banka bilançolarındaki varlıkların seküritizasyonu teşvik edilecek.
  • KOBİ varlık kiralama şirketi kurularak kira sertifikası ihracı yapılacak ve ihraç masraflarında destek sağlanacak.
  • Blok zincir tabanlı dijital merkez bankası parası uygulamaya konulacak.
  • Fintek ekosisteminin Türkiye’de gelişmesine yönelik yol haritası oluşturulacak ve uygulamaya dair koordinasyon tek bir kamu kurumu tarafından sağlanacak.

TCMB Bir İlki Gerçekleştiriyor

On Birinci Kalkınma Planı’nda yer alan hedeflere göre Türkiye, 2024 yılına kadar kendi kripto para birimini çıkartmış ve piyasaya sürmüş olacak. TCMB, bu hamlesiyle kendi kripto para birimini çıkaran gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında bir ilki teşkil edecek.

İlgini Çekebilir  Bitcoin'de balinalar desteği yükseltiyor

Borsa İstanbul’un geçtiğimiz aylarda attığı Blockchain hamlesinin ardından TCMB’nin kripto para çıkarma hamlesi, ülkemizin gelecekte bu yeni nesil teknolojilerin benimsenmesi konusunda gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere öncülük edebileceğini gösteriyor.

Bu kriptoyu Kucoin Borsasından almak için Tıklayın

x

Bir yanıt yazın

] }
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com